CONDIŢIILE COMERCIALE

ale societăţii comerciale

CARERO s. r. o.

având sediul Písek 311, 739 84 Písek u Jablunkova, Republica Cehă

număr de identificare: 28108272

înscrisă în Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Regional din Ostrava, secţiunea C, nr. de ordine 34156,

pentru vânzarea de mărfuri prin intermediul magazinului online care se află la adresa Mimulo.ro

1.      DISPOZIŢII INTRODUCTIVE

1.1. Prezentele Condiţii Comerciale (denumite în continuare „Condiţii Comerciale“) ale societăţii comercialeCARERO, s. r. o., având sediul social în Písek 311, 739 84 Písek u Jablunkova, Republica Cehă, nr. de identificare: 28108272, înscrisă în Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Regional din Ostrava, secţiunea C, nr. de ordine 34156 (denumit în continuare „vânzător“), reglementează, în temeiul dispoziţiilor art. 1751 alin. 1 din Legea nr. 89/2012 din M.O., Codul civil, republicat (denumit în continuare „Cod civil“), drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor contractante, intervenite în legătură sau în baza contractului de vânzare-cumpărare (denumit în continuare „contract de vânzare-cumpărare“) încheiat între vânzător şi o altă persoană fizică (denumită în continuare „cumpărător“) prin intermediul magazinului online al vânzătorului. Magazinul online este operat de către vânzător pe site-ul web care se află la adresa Mimulo.cz (denumit în continuare „site“) şi anume, prin interfaţa site-ului web (denumită în continuare „interfaţa web a magazinului“).

1.2. Condiţiile Comerciale nu se aplică în cazul în care persoana care intenţionează să cumpere bunuri de la vânzător este o persoană juridică sau o persoană care la comanda bunurilor acţionează în cadrul activităţii sale de antreprenoriat sau în cadrul exercitării profesiei sale independente.

1.3. Dispoziţiile care se abat de la Condiţiile Comerciale pot fi stipulate în contractul de vânzare-cumpărare. Dispoziţiile divergente din contractul de vânzare-cumpărare au prioritate faţă de dispoziţiile Condiţiilor Comerciale.

1.4. Dispoziţiile Condiţiilor Comerciale fac parte integrantă din contractul de vânzare-cumpărare. Contractul de vânzare-cumpărare şi Condiţiile Comerciale sunt întocmite în limba cehă. Contractul de vânzare-cumpărare poate fi încheiat în limba cehă.

1.5.  Vânzătorul poate modifica sau completa cuprinsul Condiţiilor Comerciale. Această dispoziţie nu afectează drepturile şi obligaţiile intervenite în perioada de valabilitate a versiunii anterioare a Condiţiilor Comerciale.

2.       CONTUL DE UTILIZATOR

2.1. Pe baza înregistrării efectuate pe site, cumpărătorul poate accesa interfaţa sa de utilizator. De pe interfaţa sa de utilizator, cumpărătorul poate comanda bunuri (denumit în continuare „cont de utilizator”). Dacă interfaţa web a magazinului o permite, cumpărătorul poate comanda bunuri fără a se înregistra, direct de pe interfaţa web a magazinului.

2.2.  La efectuarea înregistrării pe site şi la plasarea comenzii bunurilor, cumpărătorul este obligat să indice toate datele corect şi conform realităţii. În cazul oricărei modificări, cumpărătorul este obligat să actualizeze datele indicate în contul de utilizator. Datele furnizate de cumpărător în contul de utilizator şi la plasarea comenzii bunurilor sunt considerate de către vânzător corecte.

2.3.  Accesul la contul de utilizator este protejat prin numele de utilizator şi parolă. Cumpărătorul este obligat să păstreze confidenţialitatea informaţiilor necesare accesării contului său de utilizator.

2.4. Cumpărătorul nu are dreptul să permită utilizarea contului de utilizator de către terţi.

2.5. Vânzătorul poate şterge contul de utilizator, îndeosebi în cazul în care cumpărătorul nu foloseşte contul său de utilizator de mai mult de 1 an sau dacă cumpărătorul îşi încalcă obligaţiile care îi revin din contractul de vânzare-cumpărare (inclusiv din Condiţiile Comerciale).

2.6.  Cumpărătorul reţine că este posibil ca, contul său de utilizator, să nu fie disponibil non-stop, în special, datorită întreţinerii necesare a componentelor hardware şi software ale vânzătorului sau întreţinerii necesare a componentelor hardware şi software ale persoanelor terţe.

3.       ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI DE VÂNZARE-CUMPĂRARE

3.1. Toate prezentările bunurilor plasate pe interfaţa web a magazinului au caracter informativ, iar vânzătorul nu este obligat să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru aceste bunuri. Dispoziţiile art. 1732 alin. 2 din Codul civil nu se aplică.

3.2.  Interfaţa web a magazinului conţine informaţii despre bunuri, inclusiv preţurile bunurilor individuale şi costurile asociate returnării bunurilor, dacă bunurile, prin natura lor, nu pot fi returnate pe calea poştală obişnuită. Preţurile bunurilor sunt menţionate, inclusiv taxa pe valoarea adăugată şi toate taxele aferente. Preţurile bunurilor rămân valabile atât timp cât sunt afişate pe interfaţa web a magazinului. Această dispoziţie nu limitează posibilitatea vânzătorului de a încheia contractul de vânzare-cumpărare în condiţii convenite individual.

3.3. Interfaţa web a magazinului conţine, de asemenea, informaţii privind costurile asociate ambalării şi livrării bunurilor. Informaţiile privind costurile asociate ambalării şi livrării bunurilor de pe interfața web a magazinului sunt valabile numai în cazul în care bunurile sunt livrate pe teritoriul Republicii Cehe.

3.4. Pentru plasarea unei comenzi, cumpărătorul va completa formularul de comandă din interfaţa web a magazinului. Formularul de comandă conţine în special informaţii despre:

3.4.1.  bunurile comandate (cumpărătorul „introduce“  bunurile în coşul de cumpărături electronic din interfaţa web a magazinului),

3.4.2.  modalitatea de plată a preţului bunurilor, informaţii despre modalitatea solicitată de livrare a bunurilor comandate şi

3.4.3.  informaţii despre costurile asociate livrării bunurilor (denumite în continuare în comun „comandă“).

3.5. Înainte de a trimite comanda către vânzător, cumpărătorul poate să verifice şi să modifice datele pe care le-a introdus în comandă, având în vedere posibilitatea de a identifica şi corecta erorile făcute la introducerea datelor în comandă. Cumpărătorul trimite comanda către vânzător dând click pe butonul „Trimite comanda“. Informaţiile menţionate în comandă sunt considerate  de către vânzător corecte. Imediat după primirea comenzii, vânzătorul va confirma cumpărătorului primirea acesteia prin poşta electronică, pe adresa poştei electronice a cumpărătorului indicată în interfaţa de utilizator sau în comandă (denumită în continuare „adresa electronică a cumpărătorului“).

3.6. În funcţie de natura comenzii (cantitatea de bunuri, preţul de vânzare, costurile de transport estimate), vânzătorul este întotdeauna îndreptăţit să solicite cumpărătorului confirmarea suplimentară a comenzii (de exemplu, în scris sau prin telefon).

3.7.  Relaţia contractuală dintre vânzător şi cumpărător ia naştere la transmiterea unui mesaj de confirmare a comenzii (acceptare) de către vânzător cumpărătorului prin poşta electronică la adresa electronică a cumpărătorului.

3.8. Cumpărătorul este de acord cu utilizarea mijloacelor de comunicare la distanţă la încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Costurile intervenite cumpărătorului la utilizarea mijloacelor de comunicare la distanţă în legătură cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare (costurile pentru conectarea la Internet, costurile apelurilor telefonice) vor fi suportate de cumpărător, iar acestea nu diferă de tariful de bază.

4.       PREŢUL BUNURILOR ŞI CONDIŢIILE DE PLATĂ

4.1. Preţul bunurilor şi orice costuri asociate cu livrarea bunurilor în temeiul contractului de vânzare-cumpărare, pot fi plătite de cumpărător către vânzător în următoarele moduri:

- în numerar sau la punctul de lucru al vânzătorului de la adresa Jablunkov 994, 739 91 Jablunkov, Republica Cehă;

- ramburs, la livrarea în locul specificat de către cumpărător în comandă;

- fără numerar, prin intermediul sistemului de plată GO PAY;

- fără numerar, cu cardul de plată;

4.2. Împreună cu preţul de vânzare, cumpărătorul este obligat să plătească vânzătorului şi costurile asociate ambalării şi livrării bunurilor în cuantumul convenit. Dacă nu este prevăzut în mod expres altfel, prin preţ de vânzare se înţelege şi costurile asociate livrării bunurilor.

4.3. Vânzătorul nu solicită de la cumpărător un avans sau alte plăţi similare. Acest lucru nu afectează dispoziţiile art. 4.6 din Condiţiile Comerciale privind obligaţia plăţii anticipate a preţului de vânzare al bunurilor.

4.4. În cazul plăţii în numerar sau în cazul plăţii ramburs, preţul de vânzare se achită la primirea bunurilor. În cazul plăţii fără numerar, preţul de vânzare se achită în termen de 1 zi de la încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

4.5. În cazul plăţii fără numerar, obligaţia cumpărătorului de a achita preţul de vânzare este îndeplinită în momentul intrării sumei aferente în contul vânzătorului.

4.6. Vânzătorul are dreptul, mai ales în cazul în care din partea cumpărătorul nu are loc confirmarea ulterioară a comenzii (art. 3.6), să solicite plata integrală a preţului de vânzare înainte de a trimite bunurile cumpărătorului. Dispoziţiile art. 2119 alin. 1 din Codul civil nu se aplică.

4.7. Eventualele reduceri la preţul bunurilor oferite de vânzător cumpărătorului nu pot fi combinate între ele.

4.8. Dacă uzanţa comercială o permite sau dacă se stabileşte astfel prin reglementări legale general obligatorii, vânzătorul va emite cumpărătorului bonul fiscal – factura pentru plăţile efectuate pe baza contractului de vânzare-cumpărare. Vânzătorul este plătitor de taxă pe valoarea adăugată. Vânzătorul emite cumpărătorului bonul fiscal –  factura după plata preţului bunurilor şi o trimite în formă electronică la adresa electronică a cumpărătorului.

6.       TRANSPORTUL ŞI LIVRAREA BUNURILOR

6.1.  În cazul în care modalitatea de transport este stipulată în baza unei cerinţe speciale a cumpărătorului, cumpărătorul va suporta riscul şi orice costuri suplimentare asociate acestei modalităţi de transport.

6.2. Dacă vânzătorul este obligat prin contractul de vânzare-cumpărare să livreze bunurile la locul specificat de cumpărător în comandă, cumpărătorul este obligat să preia bunurile la livrare.

6.3. În cazul în care, din motive care ţin de persoana cumpărătorului, este necesară livrarea bunurilor în mod repetat sau într-un mod diferit de cel specificat în comandă, cumpărătorul este obligat să plătească costurile asociate livrării repetate a bunurilor, respectiv costurile asociate unei alte modalităţi de livrare.

6.4. La preluarea bunurilor de la transportator, cumpărătorul este obligat să verifice integritatea ambalajului bunurilor şi, în caz de defecte, să anunţe acest lucru imediat transportatorului. În cazul constatării unei deteriorări a ambalajului, care indică pătrunderea neautorizată în colet, cumpărătorul este îndreptăţit să refuze preluarea coletului de la transportator. Acest lucru nu afectează drepturile cumpărătorului din răspunderea pentru defectele bunurilor şi alte drepturi ale cumpărătorului care rezultă din reglementările legale general obligatorii.

6.5. Alte drepturi şi obligaţii ale părţilor în contextul transportului bunurilor pot fi reglementate de condiţiile speciale de livrare ale vânzătorului, dacă acestea sunt emise de vânzător.

7.       DREPTURI REZULTATE DIN EXECUTAREA DEFECTUOASĂ

7.1. Drepturile şi obligaţiile părţilor contractante privind drepturile care rezultă din executarea defectuoasă sunt reglementate de actele normative (în special, de dispoziţiile art. 1914-1925, art. 2099-2117 şi art. 2161-2174 din Codul civil şi de Legea nr. 634/1992 din M.O., privind protecţia consumatorului, republicată).

7.2. Vânzătorul garantează cumpărătorului că bunurile nu prezintă vicii la primire. În special, vânzătorul este răspunzător faţă de cumpărător că, în momentul în care cumpărătorul a preluat bunurile:

7.2.1. acestea au proprietăţile stipulate de părţi, iar în absenţa unei stipulaţii, că au proprietăţile descrise de vânzător sau producător sau aşteptate de cumpărător, ţinând cont de natura bunurilor şi în baza publicităţii făcute acestora,

7.2.2. acestea sunt potrivite scopului de utilizare al acestora declarat de vânzător sau pentru care sunt de obicei utilizate,

7.2.3. acestea corespund calităţii sau execuţiei după eşantionul sau modelul convenit, dacă calitatea sau execuţia au fost stabilite după un eşantion sau model convenit,

7.2.4. acestea sunt în cantitatea, măsura sau greutatea corespunzătoare şi

7.2.5. corespund cerinţelor reglementărilor legale.

7.3.  Dacă viciul se manifestă în termen de şase luni de la preluare, bunurile sunt considerate a fi fost defecte încă de la primire.

7.4.  Vânzătorul are obligaţii din răspunderea pentru vicii cel puţin în măsura în care durează obligaţiile producătorului din răspunderea pentru vicii. Altfel, cumpărătorul are dreptul de a-şi exercita dreptul din răspunderea pentru un viciu care apare la bunurile de consum în termen de douăzeci şi patru de luni de la primire. Dacă pe bunurile vândute, pe ambalajul lor, în instrucţiunile care însoţesc bunurile sau într-un anunţ publicitar în conformitate cu prevederile legale este menţionată perioada pe care bunurile pot fi utilizate, se aplică prevederile privind garanţia calităţii. Prin oferirea garanţiei calităţii, vânzătorul garantează buna funcţionare a bunurilor la utilizarea lor în scopul obişnuit pe o anumită durată de timp sau că îşi vor păstra proprietăţile obişnuite. În cazul în care cumpărătorul impută vânzătorului în mod justificat un defect al bunului, termenul de exercitare a drepturilor rezultate din executarea defectuoasă sau termenul de garanţie nu curge pe perioada în care cumpărătorul nu poate folosi bunul defect.

7.5.  Dispoziţiile prevăzute la art. 7.4 din Condiţiile Comerciale nu se aplică bunurilor vândute la un preţ mai mic pentru un defect pentru care a fost convenit preţul mai mic, pentru uzura cauzată de utilizarea obişnuită a bunurilor, bunurilor uzate pentru un defect corespunzător gradului de utilizare sau uzură, pe care bunurile le aveau la primirea lor de către cumpărător sau dacă acest lucru rezultă din natura bunurilor. Drepturile rezultate din executarea defectuoasă nu pot fi exercitate de către cumpărător, dacă înainte de primirea bunului ştia că acesta are defecte sau dacă defectele au fost provocate de către cumpărător.

7.6.  Drepturile rezultate din răspunderea pentru viciile bunurilor se exercită la vânzător. Cu toate acestea, dacă în confirmarea emisă de vânzător cu privire la sfera drepturilor rezultate din răspunderea pentru vicii (în sensul dispoziţiilor art. 2166 din Codul civil) este indicată o altă persoană desemnată pentru reparaţie, care se află la locaţia vânzătorului sau la o locaţie mai apropiată de cumpărător, cumpărătorul îşi exercită dreptul la reparaţie la cel care este desemnat să efectueze reparaţia. Cu excepţia cazurilor în care pentru efectuarea reparaţiei este desemnată o altă persoană, conform tezei anterioare, vânzătorul este obligat să accepte reclamaţia la orice punct de lucru unde acceptarea reclamaţiei este posibilă, ţinând cont de gama de produse vândute sau servicii prestate, eventual şi la sediul social sau la locul de desfăşurare a activităţii. Vânzătorul este obligat să emită cumpărătorului o adeverinţă în care să fie indicată data la care cumpărătorul a înaintat reclamaţia, conţinutul reclamaţiei şi modalitatea de soluţionare a reclamaţiei solicitată de cumpărător; iar ulterior şi o adeverinţă în care să fie indicată data şi modalitatea soluţionării reclamaţiei, inclusiv confirmarea reparaţiei şi a duratei acesteia, sau justificarea scrisă a respingerii reclamaţiei. Această obligaţie este valabilă şi pentru celelalte persoane desemnate de vânzător să efectueze reparaţia.

7.7.  Drepturile rezultate din răspunderea pentru viciile bunurilor pot fi exercitate de către cumpărător personal, la adresa Jablunkov 994, 739 91 Jablunkov, prin telefon, la numărul 800 660 770 sau prin e-mail, la adresa info@mimulo.ro.

7.8.  Cumpărătorul va informa vânzătorul cu privire la dreptul pe care şi l-a ales în momentul anunţării viciului sau imediat după anunţarea viciului. Alegerea făcută nu poate fi schimbată de către cumpărător fără acordul vânzătorului; acest lucru nu este valabil în cazul în care cumpărătorul a solicitat repararea unui defect care se dovedeşte a fi ireparabil.

7.9.  În cazul în care bunurile nu au proprietăţile specificate la art. 7.2 din Condiţiile Comerciale, cumpărătorul poate solicita şi livrarea unor bunuri noi fără defecte, dacă acest lucru este posibil având în vedere natura defectului, iar dacă defectul priveşte numai o parte a bunurilor, cumpărătorul poate solicita doar înlocuirea componentei; dacă acest lucru nu este posibil, poate rezilia contractul. Dacă, având în vedere natura defectului, acest lucru este disproporţionat, mai ales dacă defectul poate fi înlăturat imediat, cumpărătorul are dreptul la înlăturarea defectului în mod gratuit. Cumpărătorul are dreptul la furnizarea unui bun nou sau la înlocuirea componentei chiar şi în cazul unui defect remediabil, dacă nu poate utiliza bunul în mod corespunzător din cauza apariţiei repetate a defectului după reparaţie sau din cauza unui număr mai mare de defecte. Într-un astfel de caz, cumpărătorul are dreptul de rezilia contractul. În cazul în care cumpărătorul nu reziliază contractul sau dacă nu îşi exercită dreptul la furnizarea unui bun nou fără defecte, la înlocuirea unei componente a acestuia sau la reparaţia bunului, poate solicita o reducere proporţională a preţului. Cumpărătorul are dreptul la o reducere proporţională a preţului şi în cazul în care vânzătorul nu îi poate furniza bunuri noi fără defecte, înlocui componenta sau repara bunurile, precum şi în cazul în care vânzătorul nu ia măsuri de remediere într-un timp rezonabil sau dacă remedierea ar cauza cumpărătorului dificultăţi semnificative.

7.10.  Orice persoană căreia îi revine un drept conform art. 1923 din Codul civil are, de asemenea, dreptul la rambursarea costurilor suportate pentru exercitarea acestui drept. Dacă nu îşi exercită dreptul la despăgubire în termen de o lună de la expirarea termenului în care trebuie imputat viciul, instanţa nu va recunoaşte dreptul dacă vânzătorul va obiecta că dreptul la despăgubire nu a fost exercitat la timp.

7.11.  Alte drepturi şi obligaţii ale părţilor legate de răspunderea vânzătorului pentru vicii pot fi reglementate în Procedura de soluţionare a reclamaţiilor a vânzătorului.<

8.       ALTE DREPTURI ŞI OBLIGAŢII ALE PĂRŢILOR CONTRACTANTE

8.1. Cumpărătorul dobândeşte dreptul de proprietate asupra bunurilor după efectuarea plăţii integrale a preţului bunurilor.

8.2. În relaţia cu cumpărătorul, vânzătorul nu este obligat de niciun cod de conduită în sensul dispoziţiilor art. 1826 alin. 1 lit. e) din Codul civil.

8.3.  Soluţionarea reclamaţiilor consumatorilor este asigurată de vânzător prin adresa electronică info@mimulo.ro. Vânzătorul va trimite informaţii privind soluţionarea reclamaţiei cumpărătorului pe adresa de e-mail a cumpărătorului.

8.4. Soluţionarea extrajudiciară a litigiilor în materie de consum, care decurg din contractul de vânzare-cumpărare, ţine de competenţa Biroului de Inspecţie Comercială din Cehia, având sediul social la Štěpánská 567/15, 120 00 Praga 2, nr. de identificare: 000 20 869, adresa de internet: https://adr.coi.cz/cs. Platforma pentru soluţionarea online a litigiilor, http://ec.europa.eu/consumers/odr, poate fi utilizată pentru soluţionarea litigiilor dintre vânzător şi cumpărător, care decurg din contractul de vânzare-cumpărare.

8.5. Centrul European al Consumatorilor din Republica Cehă, având sediul social Štěpánská 567/15, 120 00 Praga 2, cu adresa: http://www.evropskyspotrebitel.cz, este un punct de contact, conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (UE) nr. 524/2013 din 21 mai 2013, privind soluţionarea online a litigiilor consumatorilor şi privind modificarea Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 şi a Directivei 2009/22/CE (Regulamentul privind soluţionarea online a litigiilor consumatorilor).

8.6. Vânzătorul are dreptul să vândă bunuri pe baza autorizaţiei de funcţionare. Controlul funcţionării va fi efectuat în cadrul competenţei sale de către Biroul de Autorizare Activităţi Comerciale. Protecţia datelor cu caracter personal este supravegheată de către Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Într-o măsură limitată, Biroului de Inspecţie Comercială din Cehia supraveghează respectarea Legii nr. 634/1992 din M.O., privind protecţia consumatorului, cu modificările şi completările ulterioare.

8.7. Cumpărătorul îşi asumă prin prezenta riscul unei schimbări de circumstanţe în sensul art. 1765 alin. 2 din Codul civil.

9.       PROTECŢIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL

9.1. Obligaţia de informare faţă de cumpărător, în sensul art. 13 din Regulamentul 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului, privind protecţia persoanelor fizice în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi privind abrogarea Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor cu caracter personal) (denumit în continuare „regulamentul GDPR“) privind prelucrarea datelor cu caracter personal ale cumpărătorului în scopul executării contractului de vânzare-cumpărare, în scopul negocierii contractului de vânzare-cumpărare şi în scopul îndeplinirii obligaţiilor publice ale vânzătorului, vânzătorul şi-o îndeplineşte prin intermediul unui document special.

10.    TRIMITEREA DE COMUNICĂRI COMERCIALE ŞI STOCAREA COOKIE-URILOR

10.1. Cumpărătorul este de acord, în conformitate cu dispoziţiile art. 7 alin. 2 din Legea nr. 480/2004 din M.O., privind anumite servicii ale societăţii informaţionale şi privind modificarea anumitor legi (Legea privind anumite servicii ale societăţii informaţionale), republicată, cu trimiterea de comunicări comerciale de către vânzător la adresa electronică sau la numărul de telefon al cumpărătorului. Obligaţia de informare faţă de cumpărător în sensul art. 13 din regulamentul GDPR privind prelucrarea datelor cu caracter personal ale cumpărătorului în scopul trimiterii de comunicări comerciale vânzătorul şi-o îndeplineşte printr-un document special.

10.2. Cumpărătorul este de acord cu stocarea aşa-numitelor cookie-uri pe computerul său. Dacă efectuarea cumpărăturilor pe site-ul web şi îndeplinirea obligaţiilor vânzătorului din contractul de vânzare-cumpărare sunt posibile fără stocarea aşa-numitelor cookie-uri pe computerul cumpărătorului, cumpărătorul poate revoca oricând consimţământul acordat conform tezei anterioare.

11.    CORESPONDENŢA

11.1. Corespondenţa poate fi transmisă cumpărătorului pe adresa sa de email.

12.    DISPOZIŢII FINALE

12.1. Dacă relaţia stabilită prin contractul de vânzare-cumpărare conţine un element internaţional (străin), atunci părţile convin că relaţia este guvernată de legislaţia cehă. Prin alegerea legislaţiei conform tezei anterioare, cumpărătorul, în calitate de consumator, nu este lipsit de protecţia care îi este asigurată de dispoziţiile ordinii juridice, de la care nu este posibilă abaterea prin contract şi care altfel, în lipsa alegerii legislaţiei, s-ar aplica conform dispoziţiilor art. 6 alin. 1 din Regulamentul European al Parlamentului şi al Consiliului (CE) nr. 593/2008 din 17 iunie 2008, privind legea aplicabilă obligaţiilor contractuale (Roma I).

12.2. Dacă vreo dispoziţie a Condiţiilor Comerciale este sau devine invalidă sau ineficientă, dispoziţia invalidă va fi înlocuită cu o dispoziţie a cărei semnificaţie este cât mai apropiată de dispoziţia invalidă. Invaliditatea sau ineficienţa unei dispoziţii nu afectează valabilitatea celorlalte dispoziţii.

12.3. Contractul de vânzare-cumpărare, inclusiv Condiţiile Comerciale, sunt arhivate de către vânzător în formă electronică şi nu sunt accesibile.

12.4. Datele de contact ale vânzătorului: adresa de corespondenţă: CARERO, s. r. o., Jablunkov 994, 739 91 Jablunkov, Republica Cehă, adresa poştei electronice, info@mimulo.ro.

 

În Jablunkov, la data de 15. 6. 2024